Saudyjski Urząd ds. Żywności i Leków nałożył karę w wysokości ponad miliona riali na zakład spożywczy w mieście Riyad. Zmiana daty ważności produktu spożywczego (podobnego do sera feta), co jest uważane za naruszenie systemu żywnościowego i jego przepisów wykonawczych. Organ wyjaśnił, że zajął i skonfiskował około (1,4) tony produktów naruszających przepisy oraz zniszczył tę żywność na koszt obiektu. Monitorował także szereg naruszeń popełnianych przez obiekt, w tym obrót żywnością wykazującą pleśń i zanieczyszczenia, produkt przekroczenia maksymalnego limitu wilgotności oraz niezgłoszenia i podjęcia przez zakład niezbędnych działań.Wycofanie żywności natychmiast po stwierdzeniu lub podejrzeniu, że żywność nie jest zgodna ze specyfikacjami. Agencja ds. Żywności i Leków wskazała, że praktyki te stanowią naruszenie art. 16 Systemu Żywnościowego, który w wielu przypadkach stanowi, że żywność nie może być przedmiotem handlu. Wśród nich: jeżeli jest szkodliwy dla zdrowia lub nie nadaje się do spożycia, jeżeli narusza przepisy techniczne lub specyfikacje norm żywnościowych, jest zafałszowany, zawiera oszukańcze metody lub środki albo praktykę wprowadzającą konsumenta w błąd. Praktyki te naruszają także postanowienia art. 44 przepisów wykonawczych do ustroju żywnościowego, który stanowi, że w kilku przypadkach żywność uznawana jest za zafałszowaną. Obejmuje to: W przypadku wprowadzenia jakiejkolwiek zmiany w okresie ważności żywności bez uzyskania uprzedniej pisemnej zgody Urzędu w przypadku przekroczenia daty ważności podanej na etykiecie żywności, zgodnie z przepisami Regulaminu Technicznego Zatoki Saudyjskiej nr SFDA .FD GSO 9 „Etykiety opakowanej żywności” Punkt 3.7.5, który stanowi, że daty muszą być wygrawerowane, wytłoczone, wydrukowane lub stemplowane niewymiennym atramentem bezpośrednio na wszystkich opakowaniach lub na ich oryginalnych etykietach i wyłącznie przez stronę produkującą, oraz aby znajdowały się w miejscu jasnym i czytelnym dla konsumenta, tak aby nie przesłoniły mu istotne informacje.Na etykiecie nie wolno umieszczać dodatkowych etykiet z datą produkcji i datą ważności, oraz na jednym opakowaniu nie powinna znajdować się więcej niż jedna data produkcji lub data ważności i żadna z dat nie może być przekreślana, zmieniana ani modyfikowana, zgodnie z art. 20 Systemu Żywnościowego, jeśli wiesz lub Zakład spożywczy podejrzewa, że żywność nie nie spełnia warunków i wymagań nałożonych przez Urząd, ma obowiązek poinformować o tym Urząd i podjąć niezbędne działania w celu wycofania żywności zgodnie z przepisami. Urząd nawoływał do zgłaszania naruszeń w podlegających mu zakładach dzwoniąc na jednolity numer (19999) lub poprzez aplikację „Tamni”.